PTCA® Health Coach

Viime viikonloppuna olin viimeisellä koulutusviikonlopulla, ja valmistuin PTCA® Health Coachiksi. Asiaan sen enempää panostamatta olen koko viikon ollut hieman hämilläni, että mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Ennen kuin raotan teille tulevaisuuden suunnitelmani, ajattelin palata hieman taakse päin, aikaan jolloin alotin PT Coaching Academyssa opiskelemaan Health Coachiksi. Tämä ei ole koulutuksen myyntipuhe, vaan tämä on aito kokemus koulutuksesta.

IMG_9374_800px
Kuva: Jimi Soinila Photoraphy

Koulutus alkoi noin vuosi sitten ensimmäisellä tapaamisella Helsingin Konalassa. Muistan tuolloin ajatelleeni omaan positiiviseen tapaani, että ihan mahtavaa aloittaa koulutus, josta jo oikeasti tietää jotain, ja on sen tyylistä työtä jo tehnyt aikaisemmin. Sosionomi (AMK) ja erityisesti päihde- ja mielenterveystyö olivat juurikin niitä asioita, joiden kautta olin oppinut omat vahvuudet vuorovaikutuksessa ja ihmisten kanssa toimimisessa. Toki olin aikaisemmin toiminut pitkään joukkuevoimisteluvalmentajana, ja urheilu ja terveelliset elämäntavat olivat vaan totaalisesti se mun juttu. Olin koulutuksesta erittäin innoissani. Olin erittäin tiedon janoinen. Halusin imeä kaiken tiedon kouluttajista. Halusin nopeita vastauksia ja nopeaa tietoa, jotta voisin samantien lähteä valmentamaan asiakkaita.  

Ensimmäisen viikonlopun jälkeen olin hieman hämilläni, mutta edelleen hyvin innoissani. Jo tämä yksi viikonloppu oli silmiä avaava. Viikonloppuna kouluttajat puhuivat kriisiyttämisestä ja siitä, että tämä koulutus tulee olemaan prosessi, jonka läpi jokainen opiskelija tulee käymään. En vielä tuolloin tiennyt, mitä tuo tarkoitti, mutta näin jälkikäteen ajateltuna se oli erittäin selvää. Selvennän teille sitä myös tässä matkan varrella. Pakko kyllä myös myöntää, että tuossa kohtaa ajattelin, että ”pah, ai muka kriisiyttää”. Mun elämässä on asiat niin hienosti ja mallillaan, että olisi todellakin ihme, jos tässä joku kriisi tulisi.

IMG_9417_9366_valmis_1300px
Kuva: Jimi Soinila Photography

Mutta mitenkäs siinä sitten kävikään? Koulutus eteni. Teimme paljon hyviä välitehtäviä, ja kontaktiviikonloppuina opimme jälleen uusia asioita. Opimme todella kyseenalaistamaan asioita. Opimme tekemään kysymyksiä. Koulutuksen aikana lähdin todelliselle matkalle omaan itseeni. Koulutus piti sisällään oppeja niin fyysisestä valmennuksesta, riippuvuuksista kuin ravinnostakin. Mutta suurin juttu mitä siellä käytiin oli motivointi, keskustelutaito, vuorovaikutus ja se miten saan ihmisen itse oivaltamaan asioita. On paljon helpompaa antaa vastauksia, ohjeita ja neuvoja. Työlästä on saada ihminen itse ajattelemaan ja tekemään itse omat ratkaisunsa. Tätä me sitten opiskelimme. 

IMG_9472_kollaasi_800px
Kuva: Jimi Soinila Photography

Matkan varrella tuli välillä sellainen olo, että nyt haluaisi jotain selkeitä ohjeita miten asiakastilanteissa toimia. Näin jälkikäteen ajateltuna tuo ajatus kuulostaakin jo ihan hullulta. Voiko sellaisia ohjeita olla? Voiko oikeasti ihmisten kanssa työskennellessä olla absoluuttista totuutta? Voiko oikeasti ja silloin kun tehdään asiakastyötä asiakaslähtöisesti olla oikeita neuvoja miten tehdä? 

Koulutus opetti todella pohtimaan tätä meidän yhteiskuntaa ja sitä mihin tämä maailma ja ihmiset ovat menossa. Me olemme todellakin ihan hukassa. Mutta onko silläkään mitään väliä, jos olisimme onnellisia? Olemmeko me?

 

Koulutuksessa kävin itse todellisen myllerryksen ja prosessin läpi. Viime vuoden lopulla olin todella hukassa omien ajatusteni kanssa. Arvioitsin omaa elämääni ja mietin onko tämä sitä mitä haluan tehdä. Nyt olen löytänyt sen ja olen varma, että tämän prosessin jälkeen olen vahvempi kuin koskaan. Haluan tarjota tämän saman prosessin myös kaikille asiakkailleni. En tule kertomaan miten sinun tulee toimia, en anna ohjeita ja neuvoja. Eikö kuulostakin haastavalta? Haastavaa se onkin, eikä se tule helppoa olemaankaan. Miten se voisi olla? Olemme pitkän elämämme aikana oppineet toimimaan itselle luontaisella tavalla. Tapoja on erilaisia, terveydelle suotuisia sekä valitettavasti niitä haitallisia. Jonkin terveydellisesti haitallisen tavan pois oppiminen ei ole helppo juttu. Mutta siihen ovat monet pystyneet, joten myös sinä pystyt siihen. Elämäntapamuutos vaatii kriisejä, se vaatii prosessia. Oikotietä ei ole! 

IMG_9466
Kuva: Jimi Soinila Photography

Mä olen uuden ajan henkilökohtainen valmentaja, joka saa sinut ajattelemaan itse omaa elämääsi ja yhdessä alamme tekemään elämään kaipaamiasi uudistuksia pala palalta, pienin askelin. En anna valmiita vastauksia, en kerro mitä sinun tulisi tehdä, mutta saan sinut ajattelemaan, asetan kysymyksiä, joiden taustalla on luja tieto taito aiheesta. Minun ei kuitenkaan tarvitse olla asiantuntija, sillä sinä olet. Sinä olet oman elämäsi asiantuntija ja sinun ammattitaitoasi haluan käyttää hyväkseni. 

”JOS HALUAN ONNISTUA ohjaamaan ihmistä kohti tiettyä päämäärää, pitää minun ensin löytää hänet sieltä, missä hän on, ja aloittaa juuri sieltä.

Jos ei tähän pysty, pettää itseään uskoessaan voivansa auttaa toista. Auttaakseni jotakuta minun on tosin ymmärrettävä enemmän kuin hän ymmärtää, mutta ennen kaikkea minun on ymmärrettävä, mitä hän ymmärtää.

Jos en voi sitä ymmärtää, ei auta, että osaan ja tiedän enemmän.

Jos kuitenkin haluan näyttää, kuinka paljon osaan, se johtuu siitä, että olen turhamainen ja ylpeä ja oikeastaan haluan, että toinen ihailee minua sen sijaan, että auttaisin häntä.

Kaikki aito auttavaisuus alkaa nöyryydestä sen edessä, jota haluan auttaa, ja siksi minun on ymmärrettävä, että auttaminen ei ole sitä, että haluaa hallita vaan että haluaa palvella.

Jos en pysty siihen, en pysty myöskään auttamaan ketään.”

– Soren Kierkegaard

Kuva: Jimi Soinila Photography
Kuva: Jimi Soinila Photography

Valmentajana en halua pönkittää omaa osaamistani. En halua todistella sitä, mitä itse osaan. En myöskään halua ohjata ihmisiä yhteen muottiin. En halua, että asiakkaani ihailevat minua, tai haluaisivat tulla kaltaisekseni. Haluan, että asiakkaani löytävät itsestään sen timantin ja helmen. Haluan, että asiakkaani puhkeavat kukkaan juuri sellaisina kuin ovat. Haluan kulkea asiakkaani rinnalla kohti hyvinvoivaa arkea. Riippumatta siitä, mitä se hyvinvointi kenellekin tarkoittaa. Kuljemme juuri sinun kokemaasi hyvinvointia kohti. Haluan, että sinä voit hyvin. Haluan, että sinä opit tuntemaan itsesi. Opit kuuntelemaan itseäsi. Opit nauttimaan elämästä ilman suorittamista tässä ja nyt! Yhdessä me siinä onnistumme!

Hyvinvointiala alana on erittäin villi. Alalla on monenlaisia ammattilaisia. Tärkeää on erottua joukosta! Jos kiinnostuit valmennuksestani, ota yhteyttä sähköpostilla susanna.mustajarvi@gmail.com.

Ihanaa alkavaa viikkoa! 

★Susanna

Kiinnostuitko koulutuksesta? Koulun nettisivuille pääset tästä.

2 vastausta artikkeliin “PTCA® Health Coach”

  1. Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta koulutukselta! Hain juuri opiskelemaan sosionomiksi, ja joku tällainen olisikin varmaan just hyvä lisä sen jälkeen!

    1. Moikka Viivi! Ja kiitos kommentistasi. Super paljon anteeksi, että tähän kommenttiin vastaaminen on kestänyt. Mulla on vielä hiukan opettelemista tämän alustan kanssa ja en ole huomannut koko kommenttia jostain syystä. Lupaan, että tämä ei tule toistumaan. 🙂
      Hienoa, että olet hakenut opiskelemaan, ja pidän peukkuja, että pääset sisään. Lisäkoulutus on myös aina paikallaan varsinaisten opiskelujen jälkeen. Oppiminen ja kehittyminen on koko elämän mittainen prosessi. Health Coach koulutus on yksi todella hyvä vaihtoehto!
      Ihanaa viikonloppua sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *