Millaisia ennakkoluuloja fitnessurheilijat kohtaa?

Mä olin eilen todella mielenkiintoisessa projektissa mukana nimeltä Elävä kirjasto. Tämä tapahtuma järjestettiin Tredun kirjastossa Pyynikintiellä Tampereella. Elävän kirjaston ideana on, että tapahtumaan osallistuvilla on mahdollisuus kohdata omia ennakkoluulojaan erilaisista asioista ja ihmisistä.

Elävä kirjasto on yhdenvertaisuutta edistävä, toiminnallinen menetelmä ja tapahtuma. Elävä kirjasto pyrkii edistään erilaisten ihmisten välisen kohtaamisen ja vuoropuhelun kautta moninaisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista.

File 12.11.2015 18.00.16

Elävä kirjasto on kuin tavallinenkin kirjasto, paitsi että paperisten kirjojen sijaan Elävästä kirjastosta lainataan oikeita ihmisiä keskustelua varten. Elävän kirjaston kirjat edustavat erilaisia vähemmistöjä ja muita ryhmiä, jotka kohtaavat syrjintää, ennakkoluuloja, stereotypioita ja rasismia. Kirjallisuusluettelosta löyty tällä kertaa luettavaa moneen lähtöön kuten Cosplay-harrastaja, Gootti, Mielenterveyskuntoutuja, Polyamorinen, Sateenkaariperheen isä, Transsukupuolinen, Vaikeasti näkövammainen, Vammainen vegaani ja Fitness-urheilija.

Oli hienoa, että mut pyydettiin mukaan kirjaston kirjaksi. Mun kirja oli nimeltään ”Fitness-urheilija”. Tuosta seuraavasta kuvasta näette millainen oli mun ”kirjankansi”.

File 12.11.2015 17.42.40

Yllätyin itsekin kuinka paljon ihmiset olikin kiinnostuneita pääsemään juttelemaan ja esittämään kysymyksiä. Olin aika pitkälti koko ajan lainassa, eli paljon pääsi tapaamaan ihmisiä päivän aikana. Lainaajat saivat kysyä ihan mitä he ikinä halusivat, ja mulla oli myös oikeus kieltäytyä vastaamasta, jos siltä tuntui. Mun kohdalle ei kuitenkaan osunut mitään sellaisia kysymyksiä, joihin en olisi halunnut vastata. Oli oikein mielenkiintoisia kysymyksiä, ja tämä päivä todella avasi jälleen silmiä siinä, että kyllä vain tämä meidän laji ja elämäntapa on sellainen mikä puhututtaa ja herättää paljon ajatuksia.

File 12.11.2015 17.42.16

Oli hienoa päästä puhumaan ennakkoluuloista ja kertomaan siitä millaista tämä elämä oikeasti fitnessurheilijana on. Oli mahtavaa saada viedä eteenpäin sanomaa siitä, että fitness on todellakin urheilua. Luulen, että sain hyvin kumottua ennakkoluuloja. Päivän tavoite siis saavutettu!

Kiitos Tredu, Elävän kirjaston järjestäjät ja paikalla käyneet kaikki lukijat!

Lisää tapahtumasta voit käydä lukemassa täältä -> www.elavakirjasto.fi

Mitä mieltä sä oot noista ennakkoluuloista fitnessurheilijoita kohtaan? Pitääkö ne paikkansa?

10 vastausta artikkeliin “Millaisia ennakkoluuloja fitnessurheilijat kohtaa?”

 1. Kyllähän kilpailu on kovaa lajista riippumatta, itse olin vain neljäs harmonikan SM- kisoissa joskus menneisyyden tuomaripelin vuoksi. Hyvä niin, ei enää ketuta, MM hanuristi Esko Könönen sanoi soita poika soita, sen sinä osaat. Tämä oli parempi kunnia, kuin mikään palkinto. Tsemppiä valitsemallene tielle, t. Soittaja

 2. Ei vitsit miten huikee idea – elävä kirjasto!! <3 😀 Minä en ollut ikinä ennen kuullut tämmöisestä 🙂

  Ennakkoluuloja fitnessurheilijana olen kohdannut itsekin ja hienoa, että olet ollut niitä kumoamassa 🙂

  Kiitos vielä ihanasta blogista, toivottavasti jakselet hyvin. Kaikkea hyvää sinulle ja antoisaa talven odotusta! 🙂 <3

 3. Kiitos Jaana kommentista! Elävä kirjasto oli ideana ihan mahtava, ja oli kyllä todella hienoa saada olla mukana. Tosi mahtava kokemus, kun pääsi juttelemaan ihmisten kanssa, ja siellä todella oli lupa kysyä, ihan mitä vaan!

  Kiitos ja samoin! Ihanaa talven odotusta myös sinne <3

 4. Hei!

  Eiköhän tuossa listassa kuitenkin aika lailla liioitella 🙂 Mutta fitnessurheilijatkin ovat yksilöitä eli muutoinkin liiallinen yleistäminen on vaarallista. Toki täytyy myöntää, että kun seuraa joidenkin kisaajien kuvia joissa ensin ”kärvistellään” tiukalla dietillä ennen kisaa ja sitten julkaistaan kuvia joissa on varattu kasa herkkuja heti kisan jälkeen popsittavaksi niin eihän se välttämättä kovin terveelliseltä näytä. Tiedä sitten tosin onko se yhtään terveelliseemmän tuntuista kun painorajoihin pyrkivät urheilijat istuvat muovikelmuun käärittynä saunassa päästäkseen alle painorajansa kisoissa 🙂

  Monen muunkin urheilulajin harrastajat syövät terveellisesti ja treenaavat kovaa eikä sitä pidetä mitenkään ihmeellisenä, huipulle päästäkseen on tehtävä valintoja jotka tukevat huipulle pääsyä ja se tarkoittaa, että ei voi aina tehdä mitä huvittaa. Itse olet mielestäni hyvä esikuva siinä, että toki joudut kiristelemään kisoihin mikä on ihan luonnolista, mutta sen perusteella mitä olen seurannut elät terveellisesti myös kisakauden ulkopuolella jolloin ei ole tarvetta äärimmäisiin dietteihin.

  No tulipa höpistyä, eikä varmaan mitään järkevää, mutta eiköhän jostain löydy melkein kaikki nuo ennakkoluulot täyttävät fitnessurheilija ja sitten paljon sellaisia jotka eivät niitä täytä.

  Tsemppiä itsellesi matkalla eteenpäin! 🙂

  Jani

 5. Hauska idea tuo elävä kirjasto, pitääpä joskus tutustua! Fitnessurheilijoihin kohdistuvien ennakkoluulojen määrä on aivan varmasti melkoinen, kun ihan näin pelkällä puhtaalla ruokavaliolla ja ilman alkoholia elellessä saa jo osakseen kaikenlaisia mielipiteitä. Rasittavinta on, että mikäli esimerkiksi syö eri tottumuksilla kuin valtaosa ihmisistä, pitäisi sitä olla jokaiselle vähän väliä perustelemassa.

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista 🙂

 6. Oli todella kiva yllätys, kun fitness-urheilijan pisteeltä paljastuitkin sinä 🙂 vaikutit haastateltaessa todella aidolta ja symppikseltä. Tsemppiä jatkoon!<3 t. Se yksi lukijasi Tredusta

 7. Moikka Jani!
  Kyllähän tuo lista on hieman kärjistetty tarkoituksellisesti, mutta kyllä näitä ajatuksia ihmisillä oli, joten niistä oli mukava päästä juttelemaan.

  Mä oon sun kanssa samaa mieltä. Jokaiseen lajiin kuuluu omat terveysriskinsä, jos haluaa päästä huipulle. Kaikkea voi tehdä kuitenkin monella tapaa, joten ei mitään voi yleistää. Kiitos kommentistasi. Oli mukavaa lukea sun ajatuksia.

  Kiitos, ja tsemppiä myös sulle!

 8. Kiitos Julia kommentistasi! Ymmärrän sun ajatukset oikein hyvin. Aina ei jaksa selitellä omia valintoja ja sitä miksi elää niin kuin elää. Kuitenkin tärkeintä on tehdä asioita, joista itse nauttii, vaikka ne olisikin sellaisia asioita, joita valtaosa ihmisistä ei ymmärrä. Aina ei myöskään tarvitse olla puolustamassa omia valintoja. Ja yleensä ne ihmiset, jotka kyseenalaistaa asioita, haluaisivat itse tehdä samoin, mutta eivät jostain syystä siihen ole pystyneet. Kyllä ne ihmiset, jotka oikeasti haluavat sulle hyvää, tukevat sua sun päätöksissä ja valinnoissa ovatpa ne sitten mitä tahansa. Tsemppiä sun arkeen ja kiitos, kun kommentoit ja jaoit ajatuksiasi!

 9. Moikka Milja! Olipa kiva kuulla, että oli positiivinen yllätys. Ja hienoa, että laitoit tänne kommenttia! Kiitos paljon mukavista sanoista. Oli hienoa päästä juttelemaan.
  Tsemppiä myös sulle! <3

Vastaa