Anna Ojala

Olen joskus pohtinut sitä, että olisi hienoa haastatella minua tukevia henkilöitä matkalla bikini fitness kisalavalle. Harrastukseni taustallahan on ihmisiä, joiden tieto taitoa hyödyntäen lopulta minusta muokkautuu henkilö, jonka tulette ensi keväänä näkemään kisalavalla. Heidän panostustaan ei voi siis mielestäni koskaan korostaa liikaa. 

Todettakoon tähän väliin, että olen kyllä erittäin etuoikeutettu, sillä mulla on aivan huikee valmentaja tukena ja apuna. Se on varmaa, että menestyminen ei tuu jäämään ainakaan siitä kiinni, sillä luotan 100% omaan valmentajaani ja hänen taitoihinsa ja tietoonsa. Nautin siitä, että valmentajalta saan ohjeet miten toimia, mutta joudun välillä myös itse oppimaan ja opettelemaan asioita. Loppujen lopuksihan me itse teemme ne viimeiset päätökset siitä, noudatanko annettuja ohjeita vai en. Kukaan ei pakota mua esimerkiksi syömään ruokavalion mukaisesti. Päätöksen teen minä itse. Tiedon ja tuen totta kai saan valmentajaltani, mutta tahto ja toiminta on vain minusta itsestä kiinni. 

Kuten monet asiat myös pohdinnat haastatteluista johtivat sitten lopulta käytäntöön. Nyt minulla onkin kunnia jakaa muutama asia valmentajastani ja hänen ajatuksistaan myös teidän lukijoiden kesken. Yksinkertaisuudessaan hommahan meni niin, että minä tein kysymykset ja Anna vastasi. Olkoon tämä haastattelu minun tapani osoittaa kiitollisuutta siitä, mitä Anna antaa panostuksellaan fitness lajille ja valmennettavilleen. 

Anna Ojala, 35-v, Tampere

Annan oma urheilija tausta
Olen liikkunut koko ikäni. Salitreenaamiseen sain kipinän joskus edellisellä 1900 luvulla ollessani New York:ssa au pairina. Se oli aikaa ennen kännyköitä, somea ja selfieitä..
Tampereelle muutin vuonna 1999 ja siitä alkoi tosissaan treenaaminen. Treenasin yli 10 vuotta ilman kilpailutavoitetta. Lavalle nousin vasta noviisien bodyfitness Sm –kisassa vuonna 2009. Sija oli kolmas. Monen sattuman summana kilpaileminen jatkui muissa liitoissa vuosina 2010 ja 2011. IFBB Women’s fysique on lähellä vastaavaa sarjaa, joissa tuolloin kilpailin. Parhaimpana saavutuksena pidän Nabba:n MM kisan kuudetta sijaa Sao Paulossa 2011.

Mitä Anna tekee työkseen?
Työskentelen ravitsemusasiantuntijana UKK-instituutissa Tampereella.  Koulutukseltani olen Elintarviketieteiden maisteri (ÈTM).

Ketä Anna valmentaa ja missä lajeissa he kilpailevat?
Tällä hetkellä matkassa ovat mukana viisi naista. Tykkään pitää vain muutaman valmennettavan, jotta voin keskittyä heihin kunnolla. Joukko koostuu bodyfitness- ja bikinikilpailijoista;  Elina Oinonen, Iiris Takala, Susanna Mustajärvi, Mona Ryhänen ja Mia Lahti.
Työni kautta teen myös ravitsemusvalmennusta useiden eri lajien urheilijoiden kanssa. Usein muidenkin lajien urheilijoilla aiheena on kehon koostumus jollain tapaa.

Mikä valmentamisessa kiehtoo?
Ehkä kiehtovinta on nähdä valmennettavan kehittyminen ja kasvu urheilijana. Se, että pystyy tekemään itsensä tavallaan tarpeettomaksi. Oman valmennettavan pärjääminen tuntuu yhtä hienolta tai jopa hienommalta kuin oma.

Mikä valmentamisessa on haasteellisinta?
Haasteellisinta on oppia tuntemaan erilaisten ihmisten erilaiset tavat toimia ja ajatella. Jokaisella on omansa, eikä se, mitä joku toinen tekee tai miten itse teen välttämättä toimi kaikilla.

Millainen on unelma valmennettava?
Unelma valmennettava?.. Hmm. sellainen jolla on halu oppia, joka haluaa kysyä ja kyseenalaistaa. Ei odota ihan kaikkea valmiina.  Ymmärtää että vastuu omasta itsestä on itsellä.

Mitä mieltä Anna on fitneksestä lajina? 
Fitness poikkeaa muusta urheilusta monella tavalla. Suoritusta ei ole, mutta tiettyjä yhtäläisyyksiä muihin painoluokka- tai esteettisiin lajeihin löytyy. Itselleni se on urheilua. Tässä lajissa suorituksesi on sama kuin fysiikkasi. Mielestäni on tärkeää ymmärtää, että suorituksesi (fysiikka) ei kuitenkaan ole sama asia kuin persoonasi, ne pitää osata erottaa toisistaan. Se miltä lavan ulkopuolella näyttää, ei pitäisi merkitä. Näin se ei valitettavasti fitneksen suosion myötä kaikilla ole.

Tärkein ohje kilpailuihin tähtääville tai kilpailuista haaveileville
Mikäli rakastat treenaamista, itsesi kehittämistä, pidät pitkäjänteisestä työstä, olet ylpeä työsi tuloksista, haluat näyttää sen muille ja uskot mahdollisuuksiisi pärjätä,  Go for it!

Mutta jos sinulla on tavoitteena ja haaveena kilpailla, koska haluat näyttää edes kerran elämässäsi ”tuolta” jotta voisit olla tyytyväinen itseesi, niin unohda.  Siitä ei seuraa muuta kuin ongelmia. Itsetunnon pönkitys tai julkisuuden hakeminen tätä kautta ei yleensä johda mihinkään hyvään.


Näiden sanojen saattelemana Anna toivottaa teille kaikille hyviä treenejä ja hyvää kesää!


Ja minä puolestani kiitän Annaa haastatteluun vastaamisesta!
Katsotaan, josko haastattelut saavat jatko-osaa jonain päivänä..


Mutta nyt oikein ihanaa viikon jatkoa! Nautitaan helteistä!


Susanna 

Vastaa