Millainen on urheilijan Taivas + Helvetti?

Sain vajaa kuukausi sitten yhteydenoton Mika Mäkeläiseltä. Hän kertoi lukeneensa mun blogia ja halusi tarjota mulle kirjaa ”Urheilijan taivas + helvetti”  vapaakappaleena, koska koki, että siitä voisi olla mulle apua. Totta kai tartuin tilaisuuteen ja jäin innolla odottamaan kirjan saapumista postiin. Ei mennyt kuin hetki ja kirja oli mun yöpöydällä odottamassa lukemista. Kirja oli niin koukuttava, että luin sen heti loppuun. Kirjassa 13 huippu-urheilijaa kertoo oman tarinansa. Kirjan tarkoitus ei ole olla sääntöopas, vaan se kannustaa, rohkaisee ja innostaa lukijaansa löytämään paras versio itsestään. Tämä postaus ei ole mainos. Tämän postauksen kirjoitin täydestä innostuksesta, minkä kirja mussa herätti.

IMG_9935015-2

Kirjassa tarinansa kertoo huippu-urheilijat Nooralotta Neziri, Jarkko Nieminen, Noora Räty, Mika Poutala, Eva Wahlström, Ville Lång, Riikka Lehtonen, Nikolai Alho, Hanno Möttölä, Jere Lehtinen, Jere Forsberg, Enni Rukajärvi ja Urpo Sivula. Jokaisen tarina oli erilainen, mutta monessa oli paljon samaa; ammattiurheilijan matkalla käydään niin taivaassa kuin helvetissäkin. Kaikki urheilijat ovat erittäin kunnioitettavia ja ovat saavuttaneet paljon. On mahtavaa, että täältä pienestä maasta ponnistaa näin hienoja urheilijoita. Me liian usein unohdamme sen, kuinka paljon jokainen heistä on tehneet töitä. Media usein polkee urheilijat maanrakoon, jos menestystä ei tule. Mutta hitto vieköön, jokainen heistä on tehnyt niin paljon töitä koko elämänsä ajan. Huipulle eivät pääse kuin murto-osa kovaa treenaavista. Heistä meidän tulisi olla erittäin ylpeitä.

Kuten sanontakin kuuluu: urheilija ei tervettä päivää nää. Tämä tuli myös kirjassa hyvin esille. Monella urheilijalla on vaikeitakin aikoja, jolloin tuntuu, että kaikki kaatuu päälle. Silloin kun työtä tehdään omalla keholla, omilla fyysisillä taidoilla, on todella musertavaa, jos loukkaantuu ja toipuminen venyy. Urheilijan identiteetti on aika pitkälti kasvanut saavutusten ja suoritusten varaan. Mitä sitten tapahtuu, jos ei voikaan enää kilpailla?

Pystyin hyvin samaistumaan kirjan tarinoihin, moniin niistä. Oli jotenkin helpottavaa huomata, että kaikilla on omat haasteensa, mutta niistä selviää, kun uskoo vain itseensä. Urheilija, on se laji mikä tahansa, on usein melko yksin. Se on vain hyväksyttävä. Meillä Suomessa ei ole sellaista kulttuuria kuin monissa muissa maissa. Urheilijoihin panostetaan täysillä ja heille annetaan tukea, jotta he pystyvät treenaamaan. Tämän vuoksi kirjan monet urheilijat ovatkin rakentaneet uraansa muualla kuin Suomessa. Huomasin, että mua kiehtoo todella ammattiurheilijan elämä. Elän tällä hetkellä kuten ammattiurheilija. Erona on vain se, että mun täytyy tehdä paljon muita töitä, jotta mulla on varaa urheilla.

File 26.7.2015 20.03.16

Kirjassa tuli myös monen kohdalla esille se kuinka muualla panostetaan urheilijoiden psyykkiseen hyvinvointiin ja valmentamiseen. Muualla maailmassa, jopa meidän naapurissa Ruotsissa, ymmärretään psyykkisen valmennuksen merkitys menestymiselle. Toivottavasti tämä ajattelumalli rantautuisi pian jo tänne meillekin, sillä sitä me todellakin tarvittaisiin.

Suosittelen todella kirjan lukemista, sillä se avasi ainakin mun silmiä taas jälleen kerran enemmän näkemään ja uskomaan omiin kykyihin. Tehdään elämässä siis sitä mistä nautimme, ja kannustetaan myös muita samaan. Kerranhan me vain täällä eletään, joten eiköhän eletä täysillä?!

Niin ja hei muuten.. Kirja ei ole mikä tahansa kirja, sillä kun ostat yhden kirjan, tuet suomalaista nuorisourheilua 10 eurolla –> Taivas + Helvetti.

Kirjasarjaan kuuluvat myös yrittäjistä kertovat Taivas + Helvetti vol1 ja vol2.

Onko sulle Taivas + Helvetti -kirjat tuttuja?

2 vastausta artikkeliin “Millainen on urheilijan Taivas + Helvetti?”

  1. Kiitos Milja! Vastaan haasteeseen sopivan hetken tullen. Mukavaa viikkoa!

Vastaa