Treenivinkkejä koulutusviikonlopulta

Kuten viime postauksessa kerroin oli meillä viime viikonloppuna Spartan Gearin toiminnalisenharjoittelun personal trainer koulutuksen toinen viikonloppu. Marraskuuhun asti kouluttaudumme joka toinen viikonloppu ja sitten lopuksi valmistumme personal trainereiksi.

Viikonloppu piti sisällään ihmisen anatomiaa, ja jatkoimme edellisessä koulutusviikonlopussa oppimiamme asioita ja syvennyimme lisää aiheeseen. Kävimme läpi ihmisen luustoa ja lihaksia, sekä sitä miten lihakset toimivat. Olemme opetelleet ihmisen luut ja pinnallisetlihakset latinaksi sekä suomeksi. Vaikka valmennustyössä ei koskaan tulisikaan käyttämään latinankielistä termistöä, on silti erittäin tärkeää ammatillisessa mielessä osata ihmisen anatomiasta ja siihen liittyvästä termistöstä, jotta pystyy kunnolla sisäistämään sen, että miten ihminen toimii kokonaisuutena ja miten lihakset toimivat. Ja tähän liittyy tiiviisti se, että tietää mikä lihas kiinnittyy mihinkäkin kohtaan ja mikä lihas menee esimerkiksi minkä nivelen yli, jotta pystyy parhaalla mahdollisella tavalla ohjaamaan asiakasta treenaamaan oikein ja tehokkaasti.

image
Anni Vuohijoki ja minä. Kahden eri lajin edustajat. On rikkaus päästä oppimaan muiden lajien edustajien taitoja ja tietoa!

Meillä liikkujilla on usein kropassa paikkoja ja lihaksia, jotka ovat kipeänä. On paljon esimerkiksi polvi- ja olkapääongelmia. Koulutusviikonlopussa kävimme kehonhuoltoa läpi ja opimme, että miten voi huoltaa kehon eri osia siten, että vaivat helpottuisi ja poistuisi jopa kokonaan. Usein esimerkiksi polvivaivojen taustalla voi olla kireät lihakset ja lihaskalvot eli heikko lihashuolto. Viikonloppuna opimme miten näitä vaivoja voi helpottaa rullailun tai pienen mobility pallon avulla. Joko sinä omistat oman Spartan Eva foamrollerin? Entä Spartan Mobility Ballin? Näiden kahden kehonhuoltovälineen avulla teet kokonaisvaltaisen kehonhuollon ja näitä kannattaa käyttää arjessa, joten viimeistään nyt hanki ihmeessä sellaiset kotiisi.

image

Tärkeintä on tiedostaa se, että jumiutunut lihas ei kehity, joten kehonhuolto on erittäin tärkeää. Miksi siis treenata, jos ei kehity? Muista kehonhuolto arjessasi! Teet itsellesi suuren palveluksen, jos päivittäin muistat huoltaa kehoasi. Kehonhuoltoa tulisi tehdä yhtä monta tuntia kuin treenaatkin. Löytyykö sun kalenterista tilaa kehonhuollolle? Kehonhuoltoa voi tehdä myös treenin ohessa, esimerkiksi vetokumien avulla tai kepillä. Valakyykky kepillä on yksi hyvä tapa tehdä kehonhuoltoa, ja samalla valmistella lihaksia tulevaan treeniin.

collage
Valakyykyn oteleveys; laita oikeakäsi suoraksi ylös ja vasen suoraan sivulle. Ja thats it!
collage1
Lonkan venytysliikkeitä. Sattuuko, ei! 🙂

Kehonhuollon ja anatomian lisäksi opimme levytankotekniikoita. Kävimme oikeaoppiset kyykyt läpi. Opimme tarkasti näkemään ja itse tekemään kyykyt oikeilla tekniikoilla. Kyykky on meille luonnollinen tapa kehittää lihaksistoa. Jo pienestä lapsesta saakka olemme leikkineet kyykyssä, nouseet kyykystä ja kyykänneet. Kuitenkin muunmuassa liiallinen istuminen on muokannut meidän kehoa sellaiseen suuntaan, että emme osaa enää kyykätä oikein. Meitä kiristää milloin sieltä ja milloin tuolta. Oikein kyykkäämisen taidon oppiminen on perusta levytangolla treenaamiselle. Levytankotekniikat joita kävimme läpi olivat kyykyt; etu, taka (niska- sekä selkäkyykky), maastavedon eritekniikat, pystypunnerrustekniikat ja penkkipunnerrus. Tangolla voi treenata hyvin monipuolisesti ja tankoa voi käyttää myös kehonhuoltamiseen. Näitä taitoja saimme oppia viikonlopun aikana.

File 21.9.2015 16.41.23
Ville ja Anni by Spartan Gear

Itselläni jäi koulutusviikonlopusta erittäin hyvät fiilikset. Koulutuksessa todella saa ammattitaitoista ohjausta. Anatomian saloihin meidät johdatti fysioterapeutti Mari Numminen. Levytankotekniikat meille rautalangasta väänsivät moninkertainen voimanoston ja painonnoston mestari Anni Vuohijoki sekä Spartan Gearin ohjaaja Ville Rintala.

Aivan huippu jengi ja mahtavat puitteet opiskelulle. Kiitos TFW Turku ja Spartan Gear jälleen hienosta koulutusviikonlopusta!

Ja lopuksi vielä mahtava ja nopea treeni levytangolla teille tehtäväksi. Tee tämä 4-5 kierrosta. Jokainen kierros tulisi kestää max 1min. Lisää kierroksien välissä aina pienimäärä painoja tankoon.

File 21.9.2015 16.57.12

Ja nyt, ei muuta kun treenaamaan!

Kiinnostaisiko sua saada lisää tietoa kehonhuollosta?

4 vastausta artikkeliin “Treenivinkkejä koulutusviikonlopulta”

  1. Ehottomasti lisää kehonhuoltovinkkejä! 🙂 Esimerkiksi millaisia venytyksiä kannattaa tehdä ja kuinka usein esimerkiksi kyykkyasennon parantamiseksi 🙂 Oon ite ottanu oikein kunnolla asiaksi liikkuvuuden lisäämisen ja vinkit tulis todellakin tarpeeseen 🙂

  2. Todellakin! Mä tarviisin vinkkejä lantion ja pakaran alueen kehonhuoltoon, jotta takamus ja jalat alkaisi pikkuhiljaa kasvamaan.. Rullailut, keppijumpat, dynaamiset venyttelyt (miten, milloin, paljonko jne).

  3. Kiitos Sari! Teen oman postauksen aiheeseen liittyen. Jaan mielelläni vinkkejä. Palataan siis asiaan!
    Ihanaa viikon jatkoa!

  4. Moikka Jaana! Hienoa, mä teen postauksen missä otan sun ajatukset huomioon. Kiitos kommentista. Aina on mukavempi kirjoittaa vinkkejä kun tietää mistä asioista lukijat haluaa kuulla.
    Tsemppiä loppu viikkoon!

Vastaa