Elätkö elämääsi itseäsi vai muita varten?

Tää aihe on kiinnostanut mua jo jonkin aikaa ja olen sitä paljon pohtinutkin. En ole hetkeen kirjotellutkaan pohdinnoista vaikka olen kova pohtimaan elämää ja kaikkea mitä siihen liittyy.  Mua kiinnostaa suunnattoman paljon se, mikä ohjaa ihmisiä tekemään valintoja ja miten yksilöä ohjaa erilaiset opitut tavat ja tottumukset. Mä olen tätä pohtinut paljon omassa elämässä, mutta myös omien valmennettavienkin kanssa. Meille on meidän elämän aikana muokkautunut kuva ja ajatus siitä, että millaisena näemme hyvän elämän. Meillä kaikilla on erilaiset käsitykset siitä, miten elämää tulisi elää. Näitä asioita kutsutaan arvoiksi, ne on niitä jotka ohjaavat meidän elämää, tekemisiä ja ajatuksia. Arvot on perimmäisiä ja syvimpiä asioita, jotka ovat meille tärkeintä elämässä.

12043937_10206879610736375_2064259335_o
Kuva: Mikko Niemi Photography

Olen alkanut pohtimaan, että voiko arvot muuttua elämän aikana? Jos mietin omaa elämääni niin mun mielipide on, että voi. Tai ainakin ne voi muuttaa hiukan muotoaan. Me kehitytään jatkuvasti ihmisinä ja asiat jotka meille oli aikaisemmin hyvin tärkeitä ja jotka olivat elämän peruspilareita voikin elämän varrella vaihtua ja toisessa hetkessä huomaatkin, että se mitä aikaisemmin arvostit suunnattomasti ei enää olekaan itseisarvo tai niin tärkeä. Huomaat, että joku muu asia on tullut tärkeämmäksi ja alat muokkaamaan elämääsi uudella tavalla.

3108-002
Kuva: Mikko Niemi Photography

Näitä asioita on mun mielestä hyvä välillä pohtia, sillä on tärkeää tiedostaa se, että elääkö elämäänsä juuri sillä tavalla kuin sitä sisimmässään haluaa. Aina ei tietenkään voi mennä halujen ja hyvän fiiliksen perässä, sillä elämässä väistämättä tulee heikkojakin hetkiä, joista selvitään ja jatketaan matkaa vahvempana. Mutta tärkeää on ennen kaikkea arvostaa itseään ja omia tunteitaan. Elämässä tärkeintä on kuitenkin olla onnellinen eikö vaan?

Elät millaista elämää tahansa, pysähdy nyt hetkeksi pohtimaan, että elätkö tällä hetkellä elämääsi sillä tavalla, että koet tyytyväisyyttä ja onnellisuutta? Ja jos et näin tee, mitä voisit tehdä toisin, jotta asiat muuttuisivat. Elämässä tärkeintä on olla onnellinen itsensä kanssa. Kukaan toinen ei tee sua onnelliseksi. Sen teet sinä itse!

Tähän aiheeseen on yksi ihan mielettömän hyvä kappale ja haluan sen jakaa täällä blogissa. Oletko sä kuunnellut Apulannan ”Valot pimeyksien reunalla” tästä näkökulmasta?

Elämässä hienoa on se, että kaikella on todellakin tarkoituksensa ja meissä kaikissa piilee suuri voima tehdä elämästämme juuri sellaista kuin siitä todella haluamme.

Mitä mieltä olet; elätkö sä elämääsi itseäsi vai muita varten? 

4 vastausta artikkeliin “Elätkö elämääsi itseäsi vai muita varten?”

 1. En usko että kukaan treenaisi ulkonäköä autiolla saarella.

 2. En minäkään. 🙂 En usko, että kovinkaan kauan ihminen jaksaisi treenata vaan ulkonäön vuoksi, jos ei nauti oikeasti treenaamisesta ja siitä tekemisestä.

 3. Sen lisäksi, että elän elämää itseäni varten elän sitä myös muita varten: puolisoani, perhettä ja ystäviä. Heitä varten olisin valmis tinkimään myös paljosta, koska se on kuitenkin ainakin omasta mielestäni se kaikkein tärkein asia, mitä meillä täällä on. Mikään oma saavutus tai itseä varten eletty hetki ei korvaa niitä ihmisiä. Tottakai myös omaa elämää on pystyttävä elämään onnellisena, ja tiedostettava se, että ainoa ihminen joka on vastuussa niistä oman elämän valinnoista ja onnellisuudesta ollaan me itse 🙂

  Silloin kun itsellä menee hyvin, niin mun mielestä on tosi tärkeää myös antaa siitä ajasta maailmalle takaisin. Mulla on juuri nyt tosi hyvin kaikki elämän osa-alueet paketissa ja olen onnellinen. Olen tehnyt nyt reilun vuoden ajan vapaaehtoistyötä ja koittanut parhaani mukaan auttaa sellaisia ihmisiä, joilla on todella paha olla. Elän muita varten, koska mulla on juuri nyt varaa siihen oman onneni puitteissa.

  Viimeksi kun vierailin sun blogissa, olit kirjoittanut teemalla, että uutisten seuraamista voi vähentää, koska negatiiviset uutiset eivät tee hyvää. En ymmärrä ajatusta, että sulkemalla silmänsä kaikelta pahalta oma elämä jotenkin muuttuisi paremmaksi. Mielestäni se on jopa vastuutonta. Sen sijaan, että lopettaa uutisten lukemisen voisiko ajatella, että mitä (edes pientä) minä voisin tehdä, jotta tämä maailma olisi parempi paikka? Sen sijaan, että ajattelisi miten sitä omaa elämää saisi tuunattua jatkuvasti paremmaksi, eikö voisi vaan olla tyytyväinen ja jakaa sitä onnea muille? Elää sen muutaman tunnin verran kuukaudessa edes täysin muita varten?

  Yleisesti ottaen kiitokset hyvästä ja mielenkiintoisesta blogista! 🙂 Nyt oli vaan pakko avata sanainen arkku, koska tässä asiassa olen niin vahvasti eri mieltä.

 4. Moikka Meri! Ja kiitos ihan mielettömästi kommentista. Se pisti jälleen pohtimaan asioita eri näkökulmasta. Musta hienoa on juurikin se, että saan teiltä lukijoilta paljon erilaisia ajatuksia, ja niiden pohjalta opin aina jotain uuttaa. Kaikissa asioissa kun on monta eri puolta eikä yksi tapa sovi kaikille. Mä olen kokenut tuon uutisten vähentämisen todella hyvänä asiana omassa elämässäni, varsinkin silloin, kun tein vielä päihde- ja mielenterveystyötä lastensuojelussa. Koin silloin, että näen elämän raadollisuutta tarpeeksi omassa arjessani, joten en halunnut sitä lisätä lukemalla negatiivisia uutisia. Toki ymmärrän myös tuon sun puolen ja kannan asiaan. Tässäkään asiassa ei ole yhtä oikeaa tapaa toimia. Faktahan on se, että en minäkään pysty ihan täysin oleen pimennossa maailman menosta, mutta pyrin kuitenkin siihen, että en ihan jokaista uutista halua kuulla. Suodatan melko paljon ”toisesta korvasta sisään, ja toisesta ulos” periaatteella juuri siksi, että olen huomannut niiden vaikutuksen omaan olooni negatiivisena. Me itse päätämme miten omaa elämäämme elämme, ja tärkeintä on löytää itselle se sopivin tapa toteuttaa omaa elämää.

  Sulla on ihan mahtava tilanne. Muista nauttia! Ja hienoa on kun saa auttaa muita. Todellinen onnellisuus on myös mun mielestä siinä, että saa toisille hyvän mielen. Silloin myös itse saa tuplasti enemmän.

  Ihanaa jatkoa ja laitahan kommenttia jatkossakin. Tosi kiva oli lukea sun ajatuksia!

Vastaa