Oma mieli on ihmisen vahvin tai heikoin lenkki

Nykypäivän stressaava elämä ja paineet luo meille ihmisille paljon kuormaa ja henkinen kestävyys on avain asemassa, kun puhutaan kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. On hienoa, että yhä useammat käyttävät valmentajia apunaan kun puhutaan fyysisestä tai ravintoon liittyvästä hyvinvoinnista. Kuitenkin ilman henkistä hyvinvointia, stressinsietokykyä ja tasapainoa on vaikeaa pitää kiinni päätöksistään tai tehdä oikeita valintoja. Se miten voi oikeasti, on aika pitkälti kiinni omista ajatuksista ja mielestä.

3108-006
Kuva: Mikko Niemi Photography

Mä olen ollut viimeisen puoli vuotta Mentoritiimi Oy:n toiminnassa mukana. Mä olen päässyt oppimaan Harri Gustafsbergiltä aivan loistavia asioita mielen valmentamiseen. On ollut mahtavaa saada kulkea tämän miehen matkassa mukana, ja olla oppilaana. Mua on aina kiinnostanut mielen valmentaminen. Meillä Suomessa ei oo kuitenkaan ollut koulutusta, joka tieteellisten tutkimusten pohjalta kouluttaisi mielen valmentamista. Oli lottovoitto päästä Harrin mentoroitavaksi, koska hänen osaamisella ja kokemuksella on ollut suuri merkitys myös mun kehittymisessä kohti mielen valmentamisen asiantuntijuutta. Harrin taustoista voit käydä lukemassa täältä.

Olen oppinut paljon uutta ja jäsentänyt vanhaa. Koskaanhan ei ole valmis, ja sen vuoksi jatkuva opiskelu ja tiedon kerääminen on todella tärkeää.

11037023_673882689413515_2073431152785407340_n
Harri Gustafsberg

Viimeisen puoli vuotta olen myös saanut olla mukana kehittämässä uudenaikaista ja erittäin tarpeellista koulutusohjelmaa nimeltä Mind Coach® certified trainer, joka on suunnattu personal trainereille ja ravintovalmentajille. Koulutus järjestetään keväällä 2016. Tämä uusi koulutusohjelma mahdollistaa sen, että valmennettavat saisivat tulevaisuudessa yhä monipuolisempaa ja kokonaisvaltaisempaa valmennusta. Tämä on ihan super kova juttu, sillä hyvinvointialan ammattilaisilla on nyt vihdoin mahdollisuus kouluttautua kohti mielen valmentamisen asiantuntijuutta.

Valmennuksemme ja koulutuksen taustalla on kansainvälinen valmennusmenetelmä iPREP (International Professional Resilience & Efficiency Program). Tämä meidän valmennusmenetelmä on käytössä Suomessa, Yhdysvalloissa ja Kanadassa, ja se on tieteellisesti tutkittu yhteistyössä Toronton yliopiston (HART lab) kanssa. Ylpeänä voin todeta, että me ollaan ainoa koulutusorganisaatio Suomessa, joka käyttää iPREP-menetelmää, sillä yrityksen perustaja ja koulutuksen yksi valmentaja Harri Gustafsberg on itse mukana tekemässä tutkimusta.

iPrep valmennusmenetelmä on kehitetty äärimmäisen vaativiin tilanteisiin. Menetelmän tehokkuudesta on tieteellisen näytön lisäksi runsaasti kokemuksellista tietoa. Samaa menetelmää voi käyttää tehokkaasti mihin tahansa valmistautumiseen, suoritusten parantamiseen tai elämäntapamuutokseen.

Jos olet valmentaja, joka haluat tarjota asiakkaillesi laadukkainta valmennusta, on sinulla nyt mahdollisuus olla oman alasi edelläkävijä tulemalla mukaan koulutukseen! Jos olet kuntoilija ja käytät valmentajaa, niin vinkkaa ihmeessä valmentajallesi, että tällainen koulutus on nyt tullut!

Haku mukaan koulutukseen on nyt käynnissä! Koulutuksen tietoihin ja tarkempiin aikatauluihin pääset tästä.

Käy tykkäämässä Mentoritiimin facebookista tästä.

zn_YF26sK__c3QtahWMk1SjrWY-zaF8hjktItqENbps,F2jnIk-Pat7d4A7r3veAifhkK-LPjytAmWfRIYNbKZQ
Mentori ja juniori 🙂

Oletko sä saanut käyttämissäsi valmennuksissa apua myös henkiseen kestävyyteen ja suorituskykyyn?

4 vastausta artikkeliin “Oma mieli on ihmisen vahvin tai heikoin lenkki”

 1. Okei, ensinnäkin lupaan että en tule jatkossa kommentoimaan jokaista julkaisemaasi blogipostausta 🙂 Mutta tämä on kyllä mielenkiintoinen aihe. Itse uskon että henkisen puolen ”kunnon” tulisi olla se ensimmäinen lähtökohta matkalla kohti parasta mahdollista suoriutumista, jos henkinen puoli ei ole kunnossa niin et voi päästä parhaimpaasi. Voit treenata tarkkaan ohjelmien mukaan, syödä aivan kirjaimellisesti kuten on ohjeistettu, mutta sinun itsesi tulisi ymmärtää miksi ja mitä varten asioita teet. Jos et ole näitä sisäistänyt teet vaan mekaanista toistamista ilman sitä ”paloa” asiaan. Henkinen valmentaja ei voi ajatella puolestasi, vaan itse näkisin henkisen valmentajan roolin lähinnä omien ajatusten herättäjänä ja sparraajana jotta saisit itse selville mitä todella haluat tehdä ja oletko esimerkiksi aivan aidosti valmis panostamaan johonkin asiaan niin paljon kuin se vaatisi.

  En väitä ymmärtäväni mitään huippu-urheilusta, mutta ei tarvitse olla edes huippu-urheilija tai urheilija ylipäätään kuin nuo asiat pätevät. Itse en ole saanut henkistä valmennusta, mutta olen itse koittanut etsiskellä aiheesta lisää tietoa ihan omaa itseäni hyödyntääkseni. Sillä tavalla taisin eksyä ensimmäisen kerran blogiisikin 🙂 Itse harrastelen ns. veteraanina yhtä urheilulajia lähinnä omaksi huvikseni ja vaikka olen kilpailuissakin käynyt niin ensisijainen tavoitteni on ollut omien aiempin tulosten parantaminen. Yhdessä vaiheessa treenasin aiempaa aktiivisemmin kahdessakin eri valmennuksessa ja toteutin saamiani valmennusohjelmia pilkulleen ja samoin myös noudatin saamaani ruokavaliota niin kuin piti. Ja tuloksiakin tuli, paino tippui ja tulokset paranivat.

  Hieno homma, MUTTA koska en ollut asettanut itselleni tarkkoja tavoitteita niin huomasin, että ensin lähti lipsumaan ruokailu, sitten rupesi treenikin lipeämään kun oli sitä ”muuta puuhaa” niin aina voinut treeneihin keskittyä. Lopulta sitten lopetin valmennuksen joka kyllä muutoinkin tapahtui etänä ohjelmien muodossa todellisten alan ammattilaisten johdolla ja aloin treenailemaan ilman ohjelmia vähän kuin huvitti tosin kuitenkin myös ohjatussa valmennuksessa.

  Miten tämä kaikki tarinointi sitten liittyy tuohon aiheesi, niin itse voin omasta kokemusta sanoa, että itse kun olen johonkin asiaan innostunut ja sitoutunut voin tehdä sitä vaikka kärjistäen sen 24/7 koska se motivoi. Omaan harrastukseeni ja ruokailuuni en kuitenkaan löytänyt sellaista todellista motivaattoria itselleni vaan lähinnä vain toistin asioita ilman sen suurempaa intohimoa. Tuossa vaiheessa osaavasta henkisen puolen valmentajasta olisi voinut varmasti olla hyötyä oikean suunnan ja tavoitteen löytämisessä. Tosin kun kyseessä ei ole kuitenkaan mikään liian vakavahenkinen harrastus, niin olisi ehkä ollut hieman liioiteltua hankkia henkinen valmentaja harrastukseen 🙂

  Nyt olen taasen löytänyt uutta intoa harrastukseeni ja tässä virittelen itselleni tarkempia tavoitteita jatkoon. Ja ennen kaikkea tulisi löytää se motivaatio laittaa ruokailu siihen kuosiin, että paino putoaa. Okei, olen yliopistotutkinnon suorittanut kaiketi suhteellisen normaaliälyinen ihminen joka ymmärtää, että painonpudotus parantaa terveyttä, paranttaa tuloksia harrastamassani lajissa, näytän paremmalta jne. Ja ymmär.rän, että laihtuakseen tulee syödä vähemmän kuin kuluttaa. Ja silti onnistun olemaan ylipainoinen 🙂 Eli taasen tullaan siihen, että tiedosta huolimatta voi joskus olla hyvä, että joku vähän ”ravistelee” omia ajatuksiasi ja haastaa sinua positiivisesti pohtimaan miksi teet asioita siten kuin teet ja mikä motivoisi tekemään asioita toisin.

  Pahoitteluni tästä huikeasta palstatilan viennistä jälleen, mutta kuten ehkä huomasit niin myös henkisen puolen valmentajille on tilausta varmasti urheilijoiden parissa, mutta yhtä lailla ns. tavallisten tallaajien parissa. Haasteena tuossa valmennuksessa on se, että kuten totesitkin koulutus alalle on aika hajanaista ja periaatteessa kuka tahansa voisi kutsua itseään vaikkapa life coachiksi ilman minkäänlaista alaan liittyvää koulutusta.

  Juu ja itse ehkä voisin keskittyä myös kirjoittamaan asiani hieman lyhyemmin 😉 Mutta koska tuot rohkeasti esille myös haasteellisempia asioita, niin näen että eiköhän se ole hyvä blogin lukijoidenkin antaa vähän takaisin kontribuutiota.

  Jani

 2. Jani, mahtavaa että kommentoit, eli ei tarvitse luvata ettet kommentoisi. 🙂 On hienoa saada kuulla muiden ajatuksia ja kokemuksia. Se tekee tästä blogaamisesta huomattavasti hienompaa, kun saa kommentteja. Kiitos siis ensinnäkin siitä, että kommentoit. 🙂

  Kuten kommentissasi totesit, on välillä hyvä, että muut ihmiset ravistelee, sillä vaikka on kuinka paljon tietoa ja taitoa, ei se aina päde omassa elämässä. Aina ei osaa tehdä niitä oikeita valintoja ja päätöksiä, vaikka kuinka tietäisi miten vastaanvanlaisissa tilanteissa tulisi tehdä. Tämä on myös tärkeää ymmärtää, kun neuvoo ja auttaa muita. Asioilla on aina niin monta erilaista puolta ja haastetta, että kukaan ei oikein voi sanoa ulkopuolelta miten tulisi toimia, tai voi sanoa, mutta ei voi olettaa, että näin tapahtuu.

  Olen itsekin huomannut, että henkisen puolen osaamisella on tilausta. Tämä on juurikin se syy, miksi on ollut hienoa saada olla mukana kehittämässä aivan huippulaatuista koulutusta.

  Olet ihan huippu, ja toivottavasti viet jatkossakin paljon palstatilaa. Luen mielelläni sun ajatuksia 🙂

  Palataan siis!
  Mukavaa viikon jatkoa!

 3. Moi, kiitos palautteesta 🙂 Kyllä minä kommentoin, olenkin kyllä kuullut että välillä kommentoin asioita joista en tiedä yhtikäs mitään eli sekään ei ole ollut este 😉
  Vielä kommenttina viimeisimpiin postauksiisi, että en missään tapauksessa väitä että on huono asia että olet kunnianhimoinen ja haluat tehdä asiat mahdollisimman hyvin. Sellaisen kuvan olen itse saanut lukemani perusteella. Haaste tästä tulee siinä vaiheessa kun töitä on paljon ja haluat tietysti suoriutua niistä mahdollisimman hyvin. Nyt olet sitten käyttänyt töihin välillä ilmeisesti melkoisen määrän aikaa kun se on ollut mahdollista. Jossain tietysti tulee raja siinäkin vastaan. Niin kauan kun se on mahdollista niin kunnianhimoinen asiat viimeisen päälle tekevä henkilö kyllä pärjää, mutta omiin kokemuksiin pohjaten ongelmat alkavat siinä vaiheessa kun aika on rajallista. Olen saanut seurata kuinka vaikeaa kunnianhimoiselle ja asiat aina mahdollisimman hyvin tekevälle henkilölle on tehdä asiat ”vain” hyvin. Seuraa tuplastressi, omalla laatutasolla ei pysty suoriutumaan tehtävistä siinä ajassa mikä niihin on käytettävissä mikä stressaa ja toisaalta syntyy stressiä siitä kun ei haluaisi tehdä oman vaatimustason alle.
  En tiedä tunnistatko itse tämänkaltaista ilmiötä, mutta itse kun olen työskennellyt kunnianhimoisten ja itseltään paljon vaativien kanssa olen törmännyt ilmiöön. Meillä kaikilla on toisiltamme opittavaa, itse voisin oppia käyttämään potentiaaliani joskus vähän enemmän eli oppia vielä kunnianhimoisimmilta ihmisiltä ja itse voisin ehkä taasen tuoda kokemuksen tuomaa oppia siitä, että jos aikoo saada asiat tehdyksi tietyssä aikarajassa niin on vain pakko hyväksyä se, että tekee hyvää työtä joka ei sitten ole kuitenkaan sitä aivan maailman parasta. Mutta ei missään tapauksessa myöskään huonoa. Sen viimeisen ”laadun” hinkkaaminen vie niin paljon aikaa, että se ei myöskään ole yleensä järkevää.
  Eli omana ohjeenani on, että opettele myöskin se että aina ei kaikkea voi ja tarvitse tehdä aivan täysillä. Vaan tee asiat hyvin, mutta älä pyri aina täydellisyyteen 🙂 Yrittäjänä tietysti työskentelet omalla nimelläsi ja et halua ”päästää käsistäsi” mitään kuraa, mutta uskon että olet niin kyvykäs ihminen että pystyt hieman vähäisemmälläkin panostuksella saamaan aikaan hyvää jälkeä ja asiakkaita tyydyttäviä ratkaisuja. Tiedän, että ei varmastikaan ole helppoa, mutta harjoittele asiaa vaikka yhdellä tapauksella. Tee se kuten olet ”aina” tehnyt ja pohdi sitten olisitko voinut päästä samaan tai lähes samaan lopputulokseen jotenkin helpommin ja vähemmällä vaivalla? Tämä minun sparrauksena sinulle 😉

  Sen paremmin sinua tuntematta voisin myös olettaa, että halusi tehdä työtä johtuu siitä että todella pidät työstäsi mikä on positiivinen asia ja eikä se ole niin kuormittavaa kuin taasen pakonomainen tarve tehdä työtä, jossa kyse on siitä että kokee että on koko ajan työskenneltävä vaikka ei siitä nauttisikaan. Koska nyt jo vastaukseni on kilometrin mittainen en lähde tälle alueelle sen tarkemmin, mutta yrittäjät ja heidän motivaationsa eivät ole täysin vieras aihe itselle ja yksi tärkeä tekijä kyllä on myös tuo suoriutumisen tarve. Lainaan omia tekstejäni toisaalta eli ”yrittäjillä oli tarve suoriutua työstään hyvin, he nauttivat siitä, että pystyvät antamaan parhaan panoksensa työlleen ja saavat onnistumisen elämyksiä hyvästä lopputuloksesta ja asiakkaan antamasta positiivisesta palautteesta” Eli hyvä suoriutuminen motivoi, mutta kehoitan pohtimaan miten voisit päästä lopputulokseen helpommalla 🙂
  En tiedä tunnistitko tuota piirrettä itsestäsi, voi olla että tunnistat myös motivaatiota tuomaan lähipiirin tuen ja verkostoitumisen muiden yrittäjien kanssa ja positiivisen asiakaspalautteen. Tai sitten et 🙂

  No niin ja taas tuli kilometrin mittainen juttu. Ehkä sitä pitäisi jotain blogia itsekin pitää kun juttua näyttää riittävän, mukavaa viikkoa 🙂

 4. Kyllä, oikein hyviä pointteja. Huomaan itsessäni paljon juuri noita asioita, ja niihin tarvitsisikin kiinnittää huomiota, ettei polta itseään loppuun.
  Kiitos kommentista jälleen! Kirjoittele taas, kun joku teksteistäni puhuttelee.

Vastaa