Kenet päästät ihosi alle?

Muutama viikko sitten mulla oli aivan loistava tilaisuus päästä tekemään ja näkemään miten bioanalyytikko opiskelijat tekevät erilaisia testejä. Urheilijana oli mahtavaa päästä testeihin, sillä en ollut aikaisemmin käynyt. Testien jälkeen ymmärsin, että jokaisen urheilevan ihmisen tulisi käydä säännöllisesti testauttamassa omat arvonsa, ja seurata sitä, miten oma hyvinvointi etenee.

File 14.4.2016 23.02.29

Mun kohdalla testien tulokset oli yllättäviä siinä mielessä, että koska treenaan paljon, enkä voinut testien vuoksi jättää treenejä välistä, vaikutti kova treenaaminen tuloksiin. Tulokset olivat kuitenkin tosi hyviä, vaikkakin ne olisivat voineet olla vielä parempiakin, jos olisi pystynyt ottamaan nämä haittavaikutukset huomioon. Myös alkava flunssa näkyi testeissä ja kehon toiminnoissa.

Mulle tehtiin seuraavia testejä:

B-PVK eli pieni verenkuva

  • On yksi yleisimmin pyydetyistä veritutkimuksista, joka antaa yleiskuvan verisoluista ja hemoglobiinista
  • Tukee monen eri sairauden diagnosointia ja selvittää elimistön yleistilaa

Veren kemiallisten aineiden tutkimukset: P-GT, P-ALAT ja P-AFOS ovat entsyymejä ja kertovat maksan toiminnasta. Arvoihin vaikuttavat muun muassa alkoholinkäyttö sekä lääkkeet. Bilirubiini (P-Bil) kertoo maksan ja sapen toiminnasta ja sitä käytetään hemolyyttisten tilojen diagnostiikassa. fP-Gluk on paastoglukoosi ja sitä käytetään diabetesdiagnostiikassa. HbA1c kuvastaa veren pitkäaikaista sokeritasapainoa. Kreatiniini (P-Krea) ja Urea (fP-Urea) kertovat munuaisten toiminnasta. Kreatiniinin määrä riippuu lihasmassasta. Kalium(P-K) ja Natrium(P-Na) kertovat elimistön neste- ja elektrolyyttitasapainosta. fP-Kol,fP-Kol-LDL,fP-Kol-HDL ja fP-trigly ovat lipiditutkimuksia (kolesterolitutkimukset) ja niitä käytetään hyperlipidemioiden selvittelyssä.

PEF = peak expiratory flow: PEF-mittaus on keuhkojen toimintakoe. Siinä mitataan uloshengityksen huippuvirtausta eli kuinka nopeaan uloshengitykseen potilas pystyy, kun keuhkot on ensin vedetty mahdollisimman täyteen ilmaa. Mittauksella saadaan tietoa erityisesti suurten keuhkoputkien väljyydestä eli arvo pienenee suurten keuhkoputkien ahtautuessa ja hengitysvoiman vähentyessä. PEF-mittausta käytetään astman diagnostiikassa ja hoidon seurannassa. Viitearvot on rakennettu sukupuolen, iän ja pituuden mukaan.

Virtsan kemiallinen seulonta liuskatestillä: Seulontatutkimus tehdään testiliuskalla, joka kastetaan virtsaan. Testiliuskassa on pienet neliöt jokaista mitattavaa asiaa kohden. Neliöiden imupaperi sisältää sopivia kemikaaleja, jotka muuttavat väriä, jos ne joutuvat kosketuksiin mitattavan aineen tai solujen kanssa

File 14.4.2016 23.02.05

Päivä oli todella mielenkiintoinen ja samalla kuvattiin myös tuo yllä oleva video, jossa näkyy sitä mitä bioanalyytikkojen opiskelu ja työ on käytännössä. Aivan huippua, käy säkin testauttamassa omat arvosi!

 

 

Vastaa